Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Regeringens budget levererar inte för studenterna

Regeringens budget levererar inte alls för studenterna. Gång på gång under våren, sommaren och hösten har vi fått höra hur studenterna är särskilt hårt drabbade av prisökningarna. Men regeringen har uppenbarligen slagit dövörat till.

Idag presenterade den nya regeringen sin budget för 2023. Saco studentråds ordförande, Albert Ohlin, är mycket kritisk.

Regeringens budget levererar inte alls för studenterna. Gång på gång under våren, sommaren och hösten har vi fått höra hur studenterna är särskilt hårt drabbade av prisökningarna. Men regeringen har uppenbarligen slagit dövörat till, säger Albert Ohlin.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen föreslog förra året att höja studielånsräntan för att betala för det nya omställningsstudiestödet, vilket mötte stark kritik. Bland annat startade Saco studentråd en namninsamling som samlade in över 80 000 underskrifter. Inför valet sa Moderaterna, Sverigedemokraterna och övriga partier i regeringsunderlaget nej till att höja räntan.

Den planerade räntehöjningen på studielånet ligger kvar, trots utbredd kritik från studentfack, studentkårer, fackförbund och myndigheter. Regeringen ökar sina intäkter med ungefär 2 miljarder årligen på bekostnad av högskoleutbildade personer. Samtidigt går många studenter på knäna, säger Albert Ohlin.

Redan innan pandemi och inflation var det många studenter som levde på väldigt små marginaler. Särskilt utsatta var gruppen studerande föräldrar.

Sex av tio studerande föräldrar klarar inte av att betala en oväntad utgift på 12 000 kronor utan att ta lån eller be närstående om hjälp, har CSN visat. Och det var innan prisökningarna stack i väg. Jag vågar knappt tänka på hur situationen ser ut för den här gruppen på runt 50 000 föräldrar idag, säger Albert Ohlin.

Saco studentråd befarar att regeringens passivitet kommer att ha en mängd negativa effekter.

Räcker inte pengarna till i slutet av månaden har du som student bara två alternativ. Du får antingen avbryta dina studier eller arbeta mer. När arbete vid sidan av studierna blir en ekonomisk nödvändighet riskerar det att försena studierna vilket är ett enormt resursslöseri. Det kan dessutom öka den sociala snedvridningen i den högre utbildningen, där personer som måste arbeta för att klara ekonomin får sämre studieresultat och kanske tvingas hoppa av. Att behöva avbryta studier är ofta en stor personlig tragedi och innebär dessutom att Sverige slösar utbildningsresurser och får en mindre kvalificerad arbetskraft, säger Albert Ohlin.

Utöver studenternas behov här och nu efterfrågar Saco studentråd också hantering av långsiktiga frågor.

Studiemedelsveckorna, studentbostadsbristen och den psykiska ohälsan bland studenter är fortfarande problematiskt, för att nämna några områden. På alla tre områden behövs riktade insatser för att förbättra situationen för Sveriges knappt 400 000 högskolestuderande, säger Albert Ohlin.

Saco studentråds fyra lösningar för en bättre ekonomisk vardag för studenter:

  • Höj studiebidraget idag med 300 kronor
  • Höj föräldratillägget i studiemedlet med 50 procent
  • Tillgängliggör tilläggslån och bostadsbidrag för fler grupper
  • Indexera studiemedel mot löneutveckling, inte prisutveckling

Totala kostnader för reformerna är ungefär detsamma som den mängden pengar som regeringen får in till följd av den höjda räntan på studielånen.

Saco studentråd i media om regeringens budget:
Ergo 2022-11-08
Studietid 2022-11-08
Akademikern 2022-11-09
Lundagård 2022-11-10
Altinget 2022-11-10
TV4 2022-11-15
Göteborgs-Posten 2022-11-17

Publicerad: 2022-11-15

Senast uppdaterad: 2022-11-15

Dela sidan