Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Studenternas kontakt med arbetslivet måste stärkas

Var femte rekryteringsförsök misslyckas. En av tre studenter hittar inte ett arbete som matchar deras utbildning. Regeringen måste därför skärpa högskolans uppdrag att samverka med näringslivet, efterlyser Saco Studentråd och Teknikföretagen i ett gemensamt initiativ.

Den här veckan drar vårterminen igång på landets lärosäten. För många studenter är det också den sista innan examen och till sommaren kommer tusentals unga akademiker stå till arbetsmarknadens förfogande. Problemet är att arbetsgivarna och studenterna inte hittar varandra.

Teknikföretagen och Saco studentråd släpper på torsdagen en ny rapport som visar att behovet av ökad kontakt mellan studenter och arbetsliv är stort.

- Idag tvingas många företag tacka nej till uppdrag och beställningar eftersom de inte hittar rätt kompetens. Det är ett hårt slag mot svensk ekonomi och konkurrenskraft, säger Per Fagrell expert i kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen.

I ett gemensamt initiativ efterlyser de båda organisationerna nu reformer från regeringens sida som får högskolorna att ta frågan om matchningen mellan utbildning och arbetsliv på större allvar.

- Vi vill se skärpta krav och en bättre uppföljning av hur utbildningarna rustar studenterna för arbetslivet. Idag är varannan student missnöjd med arbetsanknytningen, säger Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd.

Det är inte bara näringslivet och studenterna som förlorar på en dålig matchning. Det leder också till att personer med lägre utbildning trängs undan från arbetsmarknaden.

- Felmatchade studenter blockerar jobb för personer med lägre utbildning. Arbetslösa ungdomar ska inte behöva konkurrera med studenter, fortsätter Per Fagrell.

Här finns rapporten och en sammanfattning.

Presskontakt:
Kristin Öster (Saco studentråd), 070 712 70 41 eller kristin.oster@saco.se

Per Fagrell (Teknikföretagen), 08-782 09 86 eller per.fagrell@teknikforetagen.se

Publicerad: 2016-01-21

Senast uppdaterad: 2016-01-21

Dela artikeln